tirsdag 22. april 2008

Puente la Reina

Siden forrige rapport fra Ostabat i Frankrike har vi gått til Saint-Jean-Pied-de-la-Port, krysset Pyreneene til Roncevalles, deretter overnattet i Larrasoana, så Pamplona og nå kommet til Puente la Reina. Vi har hatt mye vær med regn alle dager unntatt i dag, men litt sol inn mot Saint-Jean og mye sol i dag. Slik er det når høytrykket forviller seg til Skandinavia og Nord-Europa.
Saint-Jean er en turistby med mange middelalderbygninger, borger og porter. Den lever i stor grad av pilegrimstrafikken, både av de som kommer gjennom Frankrike og de som starter den franske pilegrimsruten, Caminoen, herfra.
Regnet nærmer seg Saint-Jean

Inne i Saint-Jean
Så det vrimlet av mennesker oppover i Pyreneene sist lørdag da vi gikk fra Saint-Jean til Roncevalles. Turen er 25 km med stigning på ca 1300 m og nedgang til Roncevalles på 500 m. Selve turen går mye på asfalt eller bred sti og er grei. Men vi fikk en kraftig vind som gjorde det vanskelig å holde seg på en 2m bred veg når vinden kom i kast fra siden. Mitt regnskydd til ryggsekken spjæret i et slikt kast. Men vi kom greit over og til Roncevalles.
I Pyreneene. Tilbakeblikk mot Saint-Jean og sør-Frankrike


Vierge de Biakorri skuer ut over Pyreneene
Roncevalles venter der nede i regn og tåke.
Roncevalles ble grunnlagt på 1100-tallet som et kloster for å sikre overnatting for pilegrimmer. Et fantastisk konglomerat av kirke, kloster og sovesal. Sistnevnte en stor kirkeaktig bygning, meget høyt under taket, med over 120 senger pa ett åpent rom. Gode sanitæranlegg i underetg. Rolig, sakral musikk skapte en nesten trolsk stemning. dårligere var det ikke neste morgen å bli vekket av to mannssangere som sakte gikk rundt i rommet og sang en morgenhymne. En opplevelse.
Sovesalen i Roncevalles med 120 senger.
Menn i høyre sengerad, kvinner i venstre og ektepar i midtre sengerad.
Roncevalles er forøvrig kjent for krigersk aktivitet. Karl den store led nederlag for maurerne her på 800-tallet, dette ga grunnlag for Rolandskvadet. Og Napoleon kom her da han skulle vinne nord-Spania på begynnelsen av 1800-tallet.

Det er ikke bare pilegrimmer på veien. Men disse går motsatt vei.

Langs elven på vei til Pamplona
Pamplona er en stor by med en kjerne fra middelalderen, den første store by vi kom til. Og for en katedral. Ingen grunn til å nevne okseløpet som finner sted 7. juli hvert år.
Pamplonas gamleby med retterstedet, i forgrunnen bymuren, i bakgrunnen katedralens spir.

Katedralen i Pamplona innvendig. Litt av gullet samt midtgangen i kirken. Her var også skulpturer og en praktfull kongegrav.


Puente la Reina er en liten by men med Europas best bevarte bro fra 1100-tallet, bygget for pilegrimmer på dronningens ordre. Her kommer også veien fra Arles inn, slik at nå er alle veiene fra Frankrike samlet i en vei, Camino frances ("franskmennenes vei").
Kveld for storken som bor i toppen av kirketårnet.

Overnattingsstedene (auberge) har endret karakter. Det er store sovesaler grunnet den store trafikken (40.000 pr år) av pilegrimmer, mer enn 4 ganger det som kom fra Frankrike. De fleste starter i Saint-Jean eller i Roncevalles. Men aubergene er greit ordnet og med oversiktlige forhold. Også det en opplevelse. Hva angår terrenget så er det åpent, mye jorder og med bygninger oftest samlet som små landsbyer, litt forskjellig fra Frankrike hvor gårdene lå mer spredt og med åser og skogområder i tillegg til jordene.
Nå går turen gjennom Rioja-område mot Burgos som vi regner med å komme til om 8-9 dager. Vi har de største forventninger til denne del av turen.

4 kommentarer:

Grete H V sa...

Glade vandrere! Hva gjør det med et menneske å vandre og vandre, alene med seg selv og i flokk og følge,- dag etter dag og snart 100 mil? Enestående opplevelser underveis,- kultur, natur, sosialt,... Vi følger dere med stadig stor interesse! I går skal vi hilse og si, overvar vi Circus Teatro i Asker Kulturhus og fikk en eksklusiv spontan-forestilling med to små skuespillere, som bonus etter middag i Heggedal. Alt vel! Lykke til videre på reisen! Hilsen fra Grete og Kjell

henni sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
henni sa...

Hallo dere 2!
Også vi følger jevnlig med på beskrivelsene dere publiserer i forbindelse med pilgrimsturen. Basse har i dag (tirsdag 29.4) skrevet ut bloggen, slik at mor Ciss egenhendig kan lese den på papir.
Her hjemme er det nå skikkelig deilig. Varmen har kommet til landet, og blomster springer ut. Det er på denne tiden vi opplever de virkelig store kontraster, Norge har å by på. På denne nettadressen http://home.no.net/henniurd/laagheller_08/laagheller.htm kan dere se hvordan det er på Laagheller nettopp nå. Gode hilsener Henni og Basse :-)

Unknown sa...

Hej båda två!
Det var trevligt att få träffa er under några dagar under vandringen. Vi hade en underbar vandring över passet från St-Jean, vi stannade en natt i Orisson på vägen, och sedan gick vi söndag morgon, i vackert men blåsigt väder. Nu är vi alla hemma igen, vi slutade detta år i Estella, men fortsätter nästa år igen.

"De tre svenskarna" genom Hans
http://www.hansnilsson.se/pilgrim/pilgrim.htm