onsdag 9. april 2008

Litt fra Eauze og litt om ditt og datt

Siden Moissac har vi nå overnattet i Saint Antoine, Lectoure, Castenau og Montreal før vi i dag ankom Eauze. Vi er nå 540 km fra vårt startsted Le Puys og 200 km fra siste stoppested for Spania, nemlig Saint-Jean Pied de Port. Turen har gått greit, bare 2 vannblemmer til nå men litt småproblemer med muskelstrekk og muskelfester.
Else Lill fylte 60 år for 2 dager siden. Nesten 30 SMS-er og flere telefoner samt bursdagssang gjorde dagen svært vellykket. Respons på mange av disse kommer.
Sommeren har kommet de siste 5 dager. En del regn om natten men om dagen har solen dominert. Det har gitt muligheter for uteliv ved fremkomst til dagens stoppested i form av ankomst-øl, samt sen middag på uterestaurant.

Torget i Eauze, godt egnet for en ankomst-øl. Eauze er hjembyen til d´Artagnan.
Denne turen leder oss inn i mange rom. For det første direkte gjennom at vi følger den rød-hvite merkingen langs veier, vinmarker, åkre, garder, steder vi ikke ville funnet på å gå. Veien går en del på asfalt men aldri på sterkt traffikerte veier.

Det er små bygdeveier, og det er mye mykt underlag gjennom skog og langs dyrket mark.
Veien går ikke direkte mot Santiago. Isteden går den primært gjennom middelalderens store læresteder, pilgrimsturen var også en læretur. Vi passerer og bor i mange små byer med betydelig middelalderpreg.



De har alle en meget stor og vakker kirke, beregnet pa behov for 3-500 ar siden, dengang pilgrimstraffikken var enda viktigere. Veien går fremdeles inn den gamle veien hvor byen ligger på en høyde.

Bare en oppoverbakke før vi er fremme i Lectoure, dagens mål.
I dag ledes vi uten unntak inn til kirken hvor også ordføreren har sitt kontor og hvor turistinfo-kontoret ligger. Der finner vi også ut hvor vi skal bo. Noen få ganger har vi ringt på forhånd, men egentlig er overnatting intet problem så tidlig i sesongen. Men om man ringer er det å snakke på fransk i telefon vanskelig. Det er lett å forberede et spørsmål om det er "deux lits libre pour cette nuit", men så kommer diverse spørsmål på fransk, disse skal alle besvares. Men selv dette begynner å gå bra.
Veien leder også inn til mange steder vi ellers ikke hadde kommet til. Ved å vise frem pilegrimspasset, vår credential, har vi fått overnatte i 4 klostre, diverse gite d´Etape og private gites. Det gir en meget interessant opplevelse av fransk liv, lynne og kultur.
Det går etter hvert mange pilegrimmer langs veiene. I 5 dager hadde vi samtidig følge av to grupper, bestående av respektive 9 franskmenn og 4 sveitsere/belgiere.

Førstnevnte (bilde over) kalte vi "Åsgårdsreia", de føk avgårde kl 07 om morgenen og var tidlig ferdig med dagens tur, vi så dem igjen når vi ankom kl 16-17, de var i tillegg meget støyende hele ettermiddagen og de behersket bare fransk.

Den andre gruppen kalte vi "fantefølget". Fremst kom Jaques med en to-hjulet trekkvogn, deretter hans kone Elisabeth med sekk hvor en paraply stakk opp. Bakerst fulgte Mark og Filippa. I pausene lå de i kløverengen og viftet med tærne. De, som vi, satte pris på selve vandringen og hadde intet behov for å komme raskt frem. Vi kommer til å se mer til dem for vi skal alle til Santiago. For øyeblikket er fantene en halv dagsmarsj foran oss og Åsgardsreia en halv dagsmarsj bak oss.
I morgen går veien videre. Vi regner med å krysse grensen til Spania om 9-10 dager, da begynner annen halvpart av turen.

5 kommentarer:

henni sa...

Hei og hå dere to!
Vi sitter nå hjemme på Smestad og leser bloggen deres. Det er veldig morsomt! Vi håper og tror dere har det alle tiders og gleder oss til å lese mer i reiseskildringene deres. Klem fra Ciss, Morten, Basse og Henni :-)

Heidi sa...

For en spennende tur dere har. Gleder meg til å se bilder etter hvert! Håper gnagsår og leggsmerter vil avta så dere riktig kan nyte turen!
Klem fra Heidi og Bjørn

Grete H V sa...

Hallo, dere vandrere!
Det er utrolig hvordan dere legger milene bak dere,- og fantastisk å lese hvordan dere registrerer og lærer,- som pilgrimer kan! Takk for alt dere deler,- vi blir litt med vi og, da! Godt å høre at været varmer dere mer og tillater lettelser i antrekket. Her har vi hatt et par grader minus og lett snøfall i morges! I kveld benker vi oss rundt TV'n for å bivåne Operaåpningen,- selv får vi syn for segn 4. juni i Bjørvika. Med alle gode ønsker! Grete og Kjell

Unknown sa...

Hei begge to, dere opplever for mange av oss her hjemme også! Det er kjempespennende å følge med på veien deres. Godt du fikk litt følelse av bursdag, Else Lill, og mere blir det efter hjemkomsten.
Vi bivånet åpningen av Operaen igår kveld, på skjermen. Jeg har også vært og sett bygget, det gjorde merkelig nok et meget stort inntrykk på meg, jeg ble litt andektig!
Vi har billetter til konsert der den 8. mai, med Berlinerfilharmonikerne og Sir Simon Rattle og gleder oss veldig.
Jeg vet dere vil nyte våren og veien videre uten "hjelp" hjemmefra, likefullt sender vi dere gode tanker. Hilsen Nigel og Grete

Hanne sa...

Kjære Else Lill og Petter,
Jeg har først lest bloggen deres i dag - og måtte få linken fra mamma (jeg og Henrik rekker mye, men slike beskjeder glipper vi gjerne). Herlige beretninger! Mens vi fyker av sted i hverdagslige gjøremål er det lett å glemme hvordan livet ser ut fra andre perspektiv. Det er fantastisk at dere nå realisere denne drømmen. Barna (og vi) gleder oss til samvær til sommeren. Eskil vil gjerne ha mer publikum på fotballkampene: i helgen vant de alle fire kampene (Henrik var speaker, jeg og Astri Margrete solgte vafler). God tur videre! Hilsen Hanne