onsdag 30. april 2008

Burgos

Fra Puente la Reina kom vi raskt inn i Riojadalen og og har fulgt den i flere dager. Det er her en dominans av veldrevne vinmarker.
Vinmarker i Rioja-dalen
Tydeligvis erstattes hveteåkrene her av vinmarker og harving, vanning og gjødsling foregår maskinelt. Det var kommet skudd på vinstokkene, men det var langt frem til årets nye vin. Så vi har nydt tidligere års produksjon, her er det ingen fare med å be om den lokale vin.
For noen dager siden passerte vi Irache hvor et stort vindyrkningsfirma har en vinfontene som kan nyttes, utelukkende, av pilgrimmer. Vinen smakte faktisk godt, muligens skyldtes dette at det var litt sent på en meget varm dag.

Vi tok med oss 0.5 l på en flaske, veien videre gikk vi lystig, og vinen nøt vi på terassen etter endt dagsmarsj.
Kveld. Utsikt fra takterrasse i Villamayor de Monjardin.

Været har vært meget fint siden vi gikk fra Puente la Reina med unntak av de siste to dager hvor kaldt vær har slått inn. Etter å ha vandret på Riojas røde jord er vi nå over i mer sandfarget jord hvor det mest dyrkes hvete og asparges. Terrenget er uendret dominert av åkre samt lange og ikke høye koller som mer er dekket av busker enn trær. Det er lite egentlig urørt natur, det er et kulturlandskap.
Og veien er lang og tørr
Godt med en pause i ruinene av et 800 år gammelt hospital. Vi er sammen med pilegrimmer fra Slovenia, Italia og Estland

Romernes okkupasjon av Spania for 2000 år siden har i stor grad bestemt hvor byene ligger, nemlig på små høyder og med 3-8 km avstand.
Landsbyen Ciraqui med vinmarker og olivenlund i forgrunnen

De anla sin Via Traiana for øst-vest trafikken nord i Spania. Pilgrimsveien følger i stor grad denne veien.
Ekte romersk brolegging

Grunnet den store pilegrimstrafikken fra 1000-1700 år etter Kristus er alle byene orientert med sin Calle Mayor i øst-vest retning og med kirken langs denne vei. Byene har skrumpet inn de siste 200 år men har bevart sin Calle Mayor og sine kirker. Og alle har hatt, og til dels fremdeles har, overnattingssted for pilegrimmer. Samt bar.
På vei inn mot en landsby med kirke
og bar
I dag har vi hatt hviledag og kjørt med leiebil til benediktinerklosteret Santa Domingo de Silos som ligger 7 mil sør for Burgos. Klosteret har eksistert kontinuerlig siden 700-tallet og vært et aktivt benediktinerkloster siden 1000-tallet. De er kjent bl a for sine gregorianske sanger. Vi var på morgenmesse med gregoriansk sang og deretter på omvisning i klosteret.
Forøvrig er katedralen i Burgos nesten utrolig i sin utsmykning. Og byen har mange andre gamle og velbevarte bygninger.

Burgos katedral. En enkel vegg med litt enkelt gull.
Burgos katedral. Detaljer i takutsmykningen.

I morgen går veien videre mot øst ut på den 20-25 mil lange høysletten, mesetaen. Vi regner med å nå byen Leon om ca 1 uke. Deretter tar det snaut to uker til turens mål Santiago.
Bon Camino.

1 kommentar:

Grete H V sa...

Hei begge to! Det er veldig moro å følge med på dine interessante kommentarer og beretninger, Petter! Vi forstår at dere er usedvanlige milslukere, slik at dere kan tenkes å komme i mål i god tid før "skjema"!? Vi har hygget oss med Heggedøler i helga,- her er nå hagen vårklar og båten snart på vannet! Hva de overkommer, våre barn og barnebarn! Kommende helg står dugnad på Bleikøya for tur, forstår vi. God vandring videre,- utrolig hva føttene deres tåler!
Hilsen fra Grete og Kjell