tirsdag 6. mai 2008

Leon

Vi er nå 14 km fra Leon og regner med å komme dit i morgen. Siden forrige inlegg har vi passert store deler av den spanske høysletten, mesetaen. Vi startet på den allerede dagen vi gikk ut av Burgos. En kjølig morgen hvor tåkedottene la bortover sletten.

Vi var ikke alene på veien, det var nemlig torsdag 1. mai og halve Burgos skulle visst gå deler av caminoen på 4 dager. Etter 8 km på vei kom vi over på selve mesetaen, en slette på over 20 mil i øst/vest retning og så flat at Danmark ser kupert ut. Noen inntrykk:
Utsikt fra den eneste høyden på mesetaen


Tilbakeblikk på dagens etappe.....
og fremover mot dagens mål, Carrion de Los Condes

Og neste dag videre.

Hus bygget av jord og leire
Vei gjennom klosterruin. Ja, ja

Allikevel er den ikke kjedelig. Det skifter i farger på jordene, de første dagene var det også en del udyrket jord og forøvrig dukker landsbyer frem der man minst venter det.
Bare 500m til Hontanas ?

Jada. Med kirke, 1 hotell og 2 auberge.
Allikevel var det for oss en viss skuffelse at så mye var kultivert. Vi hadde kanskje ventet et noe villere terreng. Men fremdeles svinger vi innom de fleste landsbyer, og veien går usvikelig langs Calle Mayor til kirken og torget. Forøvrig er det et utrolig antall klostere, kirker, tidligere overnattingssteder for pilegrimmer og annet. Og nåværende overnattingssteder er ikke kjedelige, se nedenfor.
Renovert Auberge


Auberge i Boadilla. ikke direkte lovende..
men skinnet bedro

Pilegrimsmiddag a 8-10 Euro


Vi forsøker hver dag å forberede oss på hva som kommer og hva vi har passert ved å lese en stor bok vi har med om historien bak det vi ser på Caminoen. Men for 2 dager passerte vi en relativt velbevart romersk bebyggelse uten å vite at vi gjorde det.
I dag har vi i mange km gått på den romerske øst/vest vei Via Traiana og virkelig gått på stein lagt ned for 2000 år siden. Ikke vanskelig å tenke seg romerske divisjoner på marsj, senere pilegrimmer i opp til 15.000 pr år i årene 1100-1600 og senere annen trafikk langs veien.
Romerveien Via Traiana over mesetaen.
Nå brukes den mest av traktorer siden det ligger åkre pa hver side i km etter km. Dette har fatale konsekvenser for veien som nå mye består av to traktorspor med en midtdel av velbevarte romervei. Så dagens tur var både spennende og litt sørgelig.
Det har vært mange langs veien, men vi har hatt flaks og fått seng hver dag. De siste dagene har spanjolene blitt borte men de kommer nok tilbake til helgen hvor pinse starter. I går møtte vi en fransk familie med to barn 2 og 4 år som red på hvert sitt esel. De hadde vært underveis i 1 mnd og regnet med 3-4 uker til på å nå Santiago. De så ut til å ha det fint.


Godværet har forfulgt oss i Spania. Ikke regn siden Pamplona og ikke temperatur over 30C. Men de siste dagene har vært gode og varme. Væsketilførsel av ymse slag og med jevne mellomrom er viktig. Og barer med få km avstand bidrar til å sikre dette. Øl og boccadilla, dvs lange sandwich, er formiddagsmat, anbefalelsesverdig når man skal gå men kanskje ikke når man skal arbeide.
I morgen går vi til Leon, den tredje store byen i Spania som vi er innom. Katedralen og annet viktig skal beses men deretter fortsetter vi mot Galicien. Der venter mer varierende terreng og sannsynligvis mer varierende vær. Sa regntøyet må plukkes opp, de siste ukene har det ligget kummerlig på bunnen av sekken.
Vi har nå tilbake ca 300 km og regner med å bruke ca 2 uker. Deretter er det tilbake til Norge.

1 kommentar:

Ingvild sa...

Inspirerende lesing, og kan nå planlegge min egen vandretur når jeg blir 60.
Hilsen Ingvild