onsdag 21. mai 2008

Fremme i Santiago

Så har vi kommet fram til Santiago. Vi stoppet tidlig dagen før og fikk vasket alle våre klær. Det skulle ikke lukte alt for mye pilegrim når vi kom frem, det er en gammel pilegrimstradisjon å vaske seg og sine klær rett for man kommer frem. Og mor (Petters) hadde sagt at man ikke kunne gå inn i katedralen med skitne klær. Ved fremkomst mandag 19. mai kl 14 gikk vi rett til pilegrimskontoret nær katedralen og fikk utstedt våre Compostella, dvs bevitnelse på latin om gjennomført pilegrimsvandring. Som gode pilegrimmer var vi på neste dags messe kl 12 hvor antall pilegrimmer innkommet siste døgn ble lest opp.

Katedralen i Santiago


Høyalteret i katedralen

Vi har også sett apostelen Jakob sin grav, selv om det er meget tvilsomt om det er Jakob sine ben som hviler der. Deretter har vi vært turister og sett på gamle bygninger som jo byen har rikt av, det være seg kirker, klostre, universitetet fra 1400-tallet, det tidligere hospital de Los Reyes som nå er parador, dvs hotell i luksusklassen, samt mer private hus.
Vi har også møtt igjen mange av de vi så underveis pa turen. "Fantefølget" vi så i Frankrike ble splittet tidlig i Spania fordi 3 av 4 fikk problemer med bena. De kom på litt forskjellig vis til Santiago men 2 gikk hele veien og kom 1-2 dager for oss.
Marc fra "Fantefølget" sammen med oss


"Åsgårdsreien" har ennå ikke kommet. Antonio, en munter 50-årig tysk/italiener som vi møtte siste uken i Frankrike dukket også opp. Han henvender seg alltid til oss med "Hey guys", vilket Else Lill misliker. Han går langturer hver vinter/var, denne gang gikk han i februar fra Konstanz sør i Tyskland via Sveits og til Le Puy og deretter samme tur som oss. Om sommeren er han hjemme hos kone og barn, det er mange livsformer.
Og vi har sett mange andre.
Thomas, Ingrid, Inger og Ole fra Danmark


Noen har gått hele den spanske delen, andre har nøydd seg med 100-300 km. Og særlig blandt de siste har det vært et betydelig innslag av bussing. Men nå vandrer alle glade rundt i Santiago sine gater. I noen dager har vi bekjente på hver eneste fortausrestaurant. Så vi har tatt på våre pub-til-pub sko (sandalene) og vandrer lykkelig fra uteservering til uteservering. Men lykken er kortvarig, de andre forsvinner og fredag 23. mai drar vi hjem til Norge.

Hva har vi så fått ut av dette?
  • Mange inntrykk fra landsbygd, landsbyer og byer i sør-Frankrike og nord-Spania. Steder vi aldri ville besøkt, sett og husket om ikke den merkede ruten passerte der og vi hadde gått den til fots.
  • Mange mennesker, uten unntak hyggelige, storparten også interessante. Uventet mange unge men også mange over 50 år. Vi har utvekslet E-mail adresser og avtalt å sende hverandre digitale bilder av felles interesse samt brev.
  • Spennende overnattingssteder (gite d´etape, auberge), ikke få av de i Spania var eldgamle hospitser som var renovert og kun var tilgjengelige for pilegrimmer. Hver ettermiddag på et auberge traff man gamle kjente og fikk nye bekjentskaper. Alle gikk jo den samme ruten i ukesvis.
  • Mange hundre bilder tatt med vårt nye digitale speilreflekskamera, til hjelp så vi senere som gamle kan sitte stille i sofaen og gjenoppleve turen.

Vi hadde uventet få problemer rent fysisk, turen gikk derfor relativt raskt. Og det er ikke noen kostbar ferieform, men det økonomiske må vi nok vurdere når vi igjen har tilgang til bankutskrifter.
Til slutt: Takk til alle for den hyggelige interessen dere har vist for vår tur. Vi kan bare varmt anbefale turen, enten man velger å ta den i etapper eller ta alt på en gang.

Hilsen fra Else Lill og Petter.

Samlet oversikt over dagsetapper
Vi startet i Le Puy 16. mars, krysset grensen til Spania 19. april og kom til Santiago 19. mai 2008.
Frankrike:
Dag 01 Til Monistrol d'Allier (28 km)
Dag 02 Til Saugue (12 km)
Dag 03 Til Sauvage (19 km)
Dag 04 Til Aumont-Aubrac (30 km)
Dag 05 Til Nasbinal (27 km)
Dag 06 Til Saint-Côme d'Olt (37 km)
Dag 07 Til Estaing (17 km)
Dag 08 Til Golinhac (16 km)
Dag 09 Til Conques (22 km)
Dag 10 Til Livinhac-Le-Haute (23 km)
Dag 11 Til Figeac (24 km)
Dag 12 Til Cajarc (31 km)
Dag 13 Til Limogne en-Quercy (20 km)
Dag 14 Til Vaylat (18 km)
Dag 15 Til Cahors (26 km)
Dag 16 Til Lascabanes (23 km)
Dag 17 Til Lauzerte (23 km)
Dag 18 Til Moissac (25 km)
Dag 19 Til Saint-Antoine (27 km)
Dag 20 Til Lectoure (29 km)
Dag 21 Til Castelnau (18 km)
Dag 22 Til Montreal-du-Gers (28 km)
Dag 23 Til Eauze (16 km)
Dag 24 Til Nogaro (20 km)
Dag 25 Til Aire-sur-lAdour (28 km)
Dag 26 Til Arzacq-Arraziguet (32 km)
Dag 27 Til Arthez-de-Bearn (28 km)
Dag 28 Til Abbaye de Sauvelade (17 km)
Dag 29 Til Lichos (26 km)
Dag 30 Til Osabat (27 km)
Dag 31 Til Saint-Jean-Pied-de-Port (21km)

Spania:
Dag 32 Til Roncevalles (25 km)
Dag 33 Til Larrasoana (27 km)
Dag 34 Til Pamplona (15 km)
Dag 35 Til Punte la Reina (24 km)
Dag 36 Til Villamayor de Monjardin (32 km)
Dag 37 Til Viana (32 km)
Dag 38 Til Ventosa (29 km)
Dag 39 Til Ciruena (24 km)
Dag 40 Til Belorado (28 km)
Dag 41 Til Ages (28 km)
Dag 42 Til Burgos (23 km)
Dag 43 Til Hontanas (29 km)
Dag 44 Til Boadilla (29 km)
Dag 45 Til Carrion de Los Condes (26 km)
Dag 46 Til Terradillos de Los Templarios (24 km)
Dag 47 Til Calcadilla de Los Hermanillos (28 km)
Dag 48 Til Puente de Villarente (26 km)
Dag 49 Til Valverde de la Virgin (20 km)
Dag 50 Til Hospital de Orbigo (31 km)
Dag 51 Til Astorga (16 km)
Dag 52 Til Foncebadon (28 km)
Dag 53 Til Ponferrada (28 km)
Dag 54 Til Villafrancha (22 km)
Dag 55 Til O Cebreira (30 km)
Dag 56 Til Samos (30 km)
Dag 57 Til Morgad (25 km)
Dag 58 Til Palas del Rey (35 km)
Dag 59 Til Ribadiso (27 km)
Dag 60 Til A Rua (23 km)
Dag 61 Til Santiago (22 km)

Sum distanse 1524 km

fredag 16. mai 2008

Om tre dager er vi i Santiago

Målet er i sikte. Vi er 70 km fra Santiago og kommer antakelig dit mandag 19. mai. Tilbake i Norge fredag 23. mai om kvelden.
Siden forrige rapport har vi vært i Leon.
Leons gamle katedral
En by med meget velbevart stor kirke i romansk stil fra 1000-tallet.
Leons nye katedral
Katedralen ble bygget på 1200-tallet i gotisk stil.
Paradoren i Leon
Paradoren er et stort slott bygget i renesansestil på 1500 tallet.
Romersk bymur rundt Leon
Dessuten er det velbevarte murer fra den gang den 7. romerske legion hadde dette stedet som sin hovedbase (Legion, forkortet til Leon). En flott by å besøke.
Etter Leon kom vi til Hospital de Orbigo hvor den siste ekte middelalder ridderturnering fant sted i 1434.
Broen i Hospital de Orbigo
Dagen etter kom vi til byen Astorga som har et bispesete fra 200 tallet og en flott katedral.
Astorga katedral inngangsdør
Innvendige fargesjatteringer i katedralen
Deretter tok vi fatt på to flotte fjelloverganger opp i 1500 meters høyde. Selv der oppe var blomsterprakten overveldende.
Hvileplass etter mange timers vandring
Fargeprakt i fjellet
Renovert landsby
Og vi var i Ponferada, en by hvor tempelridderne hadde sitt hovedsete på 1200-tallet og har etterlatt seg en middelalderborg slik den skal se ut. Ikke noe disney-preg over den.
Tempelriddernes borg
I Samos besøkte vi Spanias mektigste kloster, etablert på 500 tallet.
Eldgammel sti mot Samos
Klosteret i Samos
Så det har blitt mye kultur.
Etter fjellene er vi nå i det frodige Galicien. Veien går mellom små landsbyer på 2-5 hus, over åser og gjennom skoger. Et flott terreng, veien er oftest den originale brukt siden 900 tallet. Men det er også mye forfall å se.
Morgenstemning i Galicien
Veien leder så mange steder
Antall pilegrimmer bare øker etter som vi nærmer oss Santiago. Men nå kjenner vi mange som vi ser igjen og igjen. I kveld skal vi spise sammen med et sveitsisk par som vi første gang så i Roncevalles for 4 uker siden. Johannes fra Tyskland gikk i kloster for 1 uke siden. Og Eiglo fra Island ville se ekstra på Leon. Vi har idet hele tatt truffet mange, inkludert en fra Farøyene og mange fra Sverige og Danmark samt et søskenpar fra trøndelagen. Men ellers er det tyskerne som fullstendig dominerer sammen med spanjolene. så vi får nå luftet tysken og har lagt bort fransken. Spansk kan vi ikke legge bort for det språket kan vi ikke.
I morgen er det 17. mai, den eneste dagen vi gjerne helst skulle vært i Norge. Men vi er lovet direkte overføring fra Mellom-Blæs sin frokost. Det blir en erstatning. Hurra for 17. mai. Vi skal marsjere og ha flagg på sekken.
Vi gleder oss til avslutningen og skal lage en sluttrapport. Nok nå er å si at helsen er god og beina er gode.
Forøvrig takk for hyggelige hilsener til min (Petters) 60-års dag den 12. mai.

tirsdag 6. mai 2008

Leon

Vi er nå 14 km fra Leon og regner med å komme dit i morgen. Siden forrige inlegg har vi passert store deler av den spanske høysletten, mesetaen. Vi startet på den allerede dagen vi gikk ut av Burgos. En kjølig morgen hvor tåkedottene la bortover sletten.

Vi var ikke alene på veien, det var nemlig torsdag 1. mai og halve Burgos skulle visst gå deler av caminoen på 4 dager. Etter 8 km på vei kom vi over på selve mesetaen, en slette på over 20 mil i øst/vest retning og så flat at Danmark ser kupert ut. Noen inntrykk:
Utsikt fra den eneste høyden på mesetaen


Tilbakeblikk på dagens etappe.....
og fremover mot dagens mål, Carrion de Los Condes

Og neste dag videre.

Hus bygget av jord og leire
Vei gjennom klosterruin. Ja, ja

Allikevel er den ikke kjedelig. Det skifter i farger på jordene, de første dagene var det også en del udyrket jord og forøvrig dukker landsbyer frem der man minst venter det.
Bare 500m til Hontanas ?

Jada. Med kirke, 1 hotell og 2 auberge.
Allikevel var det for oss en viss skuffelse at så mye var kultivert. Vi hadde kanskje ventet et noe villere terreng. Men fremdeles svinger vi innom de fleste landsbyer, og veien går usvikelig langs Calle Mayor til kirken og torget. Forøvrig er det et utrolig antall klostere, kirker, tidligere overnattingssteder for pilegrimmer og annet. Og nåværende overnattingssteder er ikke kjedelige, se nedenfor.
Renovert Auberge


Auberge i Boadilla. ikke direkte lovende..
men skinnet bedro

Pilegrimsmiddag a 8-10 Euro


Vi forsøker hver dag å forberede oss på hva som kommer og hva vi har passert ved å lese en stor bok vi har med om historien bak det vi ser på Caminoen. Men for 2 dager passerte vi en relativt velbevart romersk bebyggelse uten å vite at vi gjorde det.
I dag har vi i mange km gått på den romerske øst/vest vei Via Traiana og virkelig gått på stein lagt ned for 2000 år siden. Ikke vanskelig å tenke seg romerske divisjoner på marsj, senere pilegrimmer i opp til 15.000 pr år i årene 1100-1600 og senere annen trafikk langs veien.
Romerveien Via Traiana over mesetaen.
Nå brukes den mest av traktorer siden det ligger åkre pa hver side i km etter km. Dette har fatale konsekvenser for veien som nå mye består av to traktorspor med en midtdel av velbevarte romervei. Så dagens tur var både spennende og litt sørgelig.
Det har vært mange langs veien, men vi har hatt flaks og fått seng hver dag. De siste dagene har spanjolene blitt borte men de kommer nok tilbake til helgen hvor pinse starter. I går møtte vi en fransk familie med to barn 2 og 4 år som red på hvert sitt esel. De hadde vært underveis i 1 mnd og regnet med 3-4 uker til på å nå Santiago. De så ut til å ha det fint.


Godværet har forfulgt oss i Spania. Ikke regn siden Pamplona og ikke temperatur over 30C. Men de siste dagene har vært gode og varme. Væsketilførsel av ymse slag og med jevne mellomrom er viktig. Og barer med få km avstand bidrar til å sikre dette. Øl og boccadilla, dvs lange sandwich, er formiddagsmat, anbefalelsesverdig når man skal gå men kanskje ikke når man skal arbeide.
I morgen går vi til Leon, den tredje store byen i Spania som vi er innom. Katedralen og annet viktig skal beses men deretter fortsetter vi mot Galicien. Der venter mer varierende terreng og sannsynligvis mer varierende vær. Sa regntøyet må plukkes opp, de siste ukene har det ligget kummerlig på bunnen av sekken.
Vi har nå tilbake ca 300 km og regner med å bruke ca 2 uker. Deretter er det tilbake til Norge.